Slagwerkgroep St. Remi Baarle-Nassau-Hertog

Muziekvereniging St. Remi, waarschijnlijk een van de oudste verenigingen in Baarle en heel zeker de enige internationale vereniging. In 1908 vond de vereniging haar oorsprong in de vorm van een fanfare. In 1923/1924 werd de fanfare omgevormd tot een harmonie. De vereniging werd in 1963 uitgebreid met een tamboerkorps, later slagwerkgroep. 5 jaar later, in 1968 voegde zich daar nog een majorettekorps toe.

Reeds in 1934 verkreeg St. Remi het predicaat Koninklijk (van Belgische zijde) toegekend. Van Nederlandse zijde ontving St. Remi de koninklijke eremedaille t.g.v. het 100-jarig bestaan in 2008.

Nog altijd vormen de afdelingen harmonie, slagwerkgroep en majorettekorps samen muziekvereniging St. Remi.

De gemeenten Baarle-Hertog en Baarle-Nassau worden ook wel aangeduid als de meest unieke Siamese tweeling in Europa vanwege hun voor buitenstaanders ingewikkelde structuur. Deze bijzondere structuur werkt ook door bij St. Remi. De vereniging is namelijk zowel aangesloten bij het Belgische Vlamo (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) als de Nederlandse KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie). Ook dit is uniek.

Vanwege het toenemende aantal tamboers in de jaren zestig is de vereniging uitgebreid met een Drumband in 1963. Vanwege het grote succes heeft in de jaren 70 ook een klaroenkorps deel uitgemaakt van de drumband. Hedendaags vormen de leden van de slagwerkgroep de drumband bij straatoptredens door de gehele vereniging.

In 2002 werd door een aantal oud leden van de drumband het idee opgepakt een slagwerkgroep op te richten. De slagwerkgroep dreigde kort na haar oprichting ter zielen te gaan, maar door aanwas van enthousiaste leden, laten zij de laatste tijd weer steeds meer van zich horen en zien door deelname aan uitwisselingen en eigen concerten.

Nieuwsgierig wat deze afdeling van onze vereniging te bieden heeft? De slagwerkgroep repeteert steeds op dinsdag avond van 19.00 uur tot 21.00 uur.

Meer info: http://www.sintremi.nl/