Slagwerkensemble

Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning

In 1891 was Beek en Donk een dorpsgemeenschap met plusminus 3000 inwoners. Het waren twee kernen die historisch gezien altijd bij elkaar hoorden, maar die toch ieder duidelijk een eigen karakter hadden. Het dorpsdeel Beek was van oudsher agrarisch gebleven, terwijl op de Donk zich in de loop van de negentiende eeuw een lokale industrie ontwikkelde. Op verenigingsniveau was de tegenstelling zo mogelijk nog groter. Het was in het jaar 1891 dat Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning (O&U) werd opgericht door een aantal muziekliefhebbers. Tegen de toen heersende gewoonte in werd de harmonie opengesteld voor muzikanten uit zowel Beek als Donk.

Slagwerkensemble A van Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning speelt in de tweede divisie. Slagwerkers kunnen deelnemen aan het slagwerkensemble A wanneer zij hun tweede diploma (B-diploma) hebben behaald. Slagwerkensemble A neemt onder andere deel aan het ONSK (Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen) en het bondsconcours. Verder organiseert het Slagwerkensemble A om de twee jaar het Slag om het Anker. Dit is een groot promsconcert in samenwerking met een slagwerkensemble van een bevriende vereniging.

Het slagwerkensemble A repeteert op dinsdagavond van 19:45 tot en met 22:00 uur in Muziekcentrum Het Anker.

Dirigent A ensemble: Rob van Doore

Rob van Doore is in 1987 geboren in Beek en Donk. Hij begon zijn muzikale loopbaan bij Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning in Beek en Donk. Hij volgde slagwerklessen bij Frans Benjamins en Sjaak Benjamins. Aan het Conservatorium te Tilburg studeerde hij Klassiek Slagwerk bij Arnold Marinissen, Peter de Vries en Marcel Andriessen. Als bijvak heeft hij lichte muziek drums bij Frans van Grinsven gestudeerd. Rob heeft zijn studie in 2010 afgerond met het behalen van zijn Bachelor diploma. Hij volgde masterclasses bij onder andere Evelyn Glennie, Keiko Abe, Raymond Curfs, D’Arcy Gray.

Rob is als dirigent verbonden aan de (jeugd)slagwerkgroep van Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning te Beek en Donk, Percussie Ensemble Harmonie Excelsior te Zeilberg en Slagwerkgroep Oefening en Uitspanning te Goirle. Daarnaast is Rob werkzaam als slagwerkdocent voor de Stichting Muziekopleiding van Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning, Koninklijke Stadsharmonie Phileutonia te Helmond en Musicas te Deurne.

Het B ensemble is de opleidingsslagwerkgroep van Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning. Slagwerkensemble B heeft als doel gezamenlijk leuke en uitdagende slagwerkmuziek te spelen. Wanneer slagwerkleerlingen hun A-diploma hebben behaald, kunnen zij deelnemen aan slagwerkensemble B. Hier spelen de leerlingen moeilijkere en grotere stukken en wordt er gebruik gemaakt van een breder instrumentenaanbod. Het slagwerkensemble B neemt deel aan jeugdconcoursen en jeugdfestivals. Dit is een voorbereiding op het A ensemble.

Het slagwerkensemble B repeteert op dinsdagavond van 18:30 tot en met 19:30 uur in Muziekcentrum Het Anker.

Dirigent B ensemble: Ties van Diesen

Ties van Diesen begon zijn muzikale loopbaan bij Harmonie Excelsior in Zeilberg. Hij volgde drumlessen bij muziekschool Musicas in Deurne en studeerde bij John Klaus, Jelle Overheul en Willem van Bokhoven. Daarnaast volgde hij theorielessen bij Teun van Zoggel. Na het behalen van het diploma ‘Uitvoerend beroeps muzikant’ aan het Rock City Institute in Eindhoven heeft hij de overstap gemaakt naar de opleiding Docent Muziek aan het conservatorium in Tilburg. Aan deze Fontys Academie voor Muziekeducatie werkt Ties verder aan zijn muzikale ontwikkeling en skills zoals drums, directie, piano, marimba, cello en basgitaar. Ties is actief lid van Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning, met name bij de diverse slagwerkensembles.

Meer info op: https://oenu.nl/