De slagwerkgroep van de Koninklijke Fanfare Sint Willibrord

De drumband van de Koninklijke Fanfare Sint Willibrord uit Heeswijk is opgericht in 1959 en bestaat uit +/- 20 muzikanten. De drumband kan ruwweg opgedeeld worden in twee groepen:

DE BAZUINEN

Als een van de weinige korpsen in de regio heeft de Koninklijke Fanfare nog bazuinblazers in hun gelederen. Een bazuin is een voorloper van de trompet en werd in vroeger tijden vooral gebruikt voor militairen doeleinde. Heden ten dage is het een veelzijdig instrument waarmee zelfstandig kan worden opgetreden. De bazuinen van de Koninklijke Fanfare verzorgen dan ook ieder jaar onder andere het reveille op koninginnedag en de dodenherdenking op 4 mei. De bazuinensectie staat onderleiding van Jo van der Pas.

DE SLAGWERKGROEP

In de 60 jarige geschiedenis van de drumband is deze uitgegroeid van een tamboerkorps met enkele kleine trommen, tenor trom en een grote trom, tot een veelzijdige all-round percussiegroep waar slagwerk wordt bespeeld in het breedste zin van het woord.

Op slagwerkgebied doet de slagwerkgroep het dan ook zeer verdienstelijk als er wordt gekeken naar de resultaten van de afgelopen jaren. Zo werd er meermalen de Jumbocup veroverd en hebben ze in 2000 verdienstelijk deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap van de FKM in de toemalige 1ste divisie. Als hoogtepunt geldt het behaalde nationaal kampioenschap 2013 in Assen onder leiding van Instructeur Wim van Zutphen!

Ook al kunnen de bazuinen en slagwerkgroep afzonderlijk van elkaar opereren, ze zijn samen een. Dit laten ze op diverse concerten horen en valt te zien en te horen op serenades. Samen zijn ze onder leiding van de tambour-maitre Geert Pittens de drumband van de Koninklijke Fanfare Sint Willibrord.

De slagwerkgroep onder leiding van dirigent Wim van Zutphen

Aan het begin van het nieuwe jaar kijkt men vol enthousiasme vooruit naar 2019!

Het jaar waarin onze slagwerkgroep hun 60 jarig jubileum viert! Hoe we dit gaan doen houden we nog even geheim en onthullen we aan het begin van het nieuwe jaar. Dat dit iets is waarbij heel HaDee welkom is dat is een ding dat zeker is! Dus blijf ons volgen.

De Opstapslagwerkgroep: de opmaat naar een carrière als Allround Slagwerker

Als nieuwe leerling van de Koninklijke Fanfare Sint Willibrord oefen je thuis uiteraard erg veel. Dit is de basis van je succes als toekomstig slagwerker. Maar uiteraard is er niets mooiers dan samen muziek maken. Als aanstormend slagwerktalent kun je snel aansluiten bij de Opstapslagwerkgroep. Deze slagwerkgroep is in het leven geroepen om jonge muzikanten de mogelijkheid te geven om kennis te maken met het samenspelen met medeslagwerkers. Het doel van de Opstapslagwerkgroep is om op een leuke manier te leren hoe je samen een goed stuk muziek maakt.

Het is niet vanzelfsprekend dat je een aanstormend talent bent, maar door te oefenen kun je uiteindelijk aansluiten bij de Opstapslagwerkgroep.

Door veel te oefenen ga je de basistechnieken van het slagwerk beheersen, leer je de muzieknoten kennen en kun je maatsoorten en figuurtjes uit het slagwerk herkennen. Als je dit onder de knie hebt zal je uitgenodigd worden om aan te sluiten bij de Opstapslagwerkgroep.

Bij deze Opstapslagwerkgroep zal je met hetgeen wat je in de lessen geleerd hebt aan de slag gaan en wordt er op een spelende manier muziek gemaakt.

De repetitie is 1 keer per maand en tijdens deze repetitie leer je vooral om goed naar elkaar te luisteren als je muziek maakt. Door goed te kijken naar de dirigent en naar elkaar te luisteren kom je op een belangrijk punt: je kunt tegelijk gaan spelen. Samen kun je zo een mooi muziekstuk maken.

Als je de grote slagwerkgroep van de Koninklijke Fanfare ziet dan zie je heel veel instrumenten waar je waarschijnlijk nog nooit op gespeeld hebt.

In de Opstapslagwerkgroep ga je deze instrumenten bespelen en maak je kennis met de veelzijdigheid van het slagwerk. In het begin is dit natuurlijk leuk, maar ook heel spannend. Maar daar zijn juist de repetities voor en je krijgt de tijd om te leren hoe je de instrumenten moet bespelen. Dit is natuurlijk een leuke aanvulling, omdat je thuis alleen op een snaredrum (kleine trom) aan het oefenen bent.

De Opstapslagwerkgroep is de eerste stap om uit te groeien tot een Allround percussionist. Dit is iemand die alle instrumenten kan bespelen welke het slagwerk je te bieden heeft.

Maar uiteraard blijft het niet alleen bij repeteren. Je wil ook laten horen wat je hebt geleerd. Dit kun je bijvoorbeeld doen tijdens het carnavalsconcert welke één week voor de carnaval wordt gehouden in Sporthal de Zaert. Bij dit concert komen ongeveer 600 mensen luisteren naar jullie prachtige slagwerk stukken. Ook door het jaar heen zijn er optredens met de Opstapslagwerkgroep en kun je dus vaker je slagwerkkunsten vertonen.

Ook zijn er voor alle leden van de Koninklijke Fanfare Sint Willibrord door het jaar heen een tal van leuke activiteiten; Toer Mee, Carnavalsconcert, Sinterklaas, Fanfarekamp etc. Het Fanfarekamp wordt door velen gezien als hoogtepunt van het jaar, je gaat samen met de Jeugdslagwerkgroep repeteren en veel spelletjes met elkaar doen. Als afsluiting van het kamp spelen jullie samen met de Jeugdslagwerkgroep de geleerde muziekstukken voor alle papa´s, mama´s, opa´s en oma´s.

Kortom: Als slagwerker bij de Opstapslagwerkgroep ga je niet het hele jaar op een kleine trom slaan, maar leer je muziek maken op vele uitdagende instrumenten. Je leert samen spelen en mag het geleerde laten horen tijdens concerten. Een mooie opmaat naar een carrière als Allround Slagwerker!

DE JEUGD SLAGWERKGROEP

De jeugdslagwerkgroep heeft zich onder leiding van dirigent Wim van Zutphen – net als de slagwerkgroep – breed ontwikkeld. Zo wordt gebruik gemaakt van allerlei soorten melodische instrumenten zoals de marimba en xylofoons. Een aantal leden van de groep schrijft zelf stukken en ook het experiment wordt niet geschuwd wat blijkt uit het gebruik van een collectie flessen als melodieus slagwerkinstrument.

Dat de leden van de jeugdslagwerkgroep worden gestimuleerd om hun talenten te ontwikkelen. Dat dit ook goede resultaten oplevert blijkt bijvoorbeeld uit de aanwezigheid van een Nederlands Kampioen Multi percussion in de eerste divisie.

Er wordt regelmatig samen met de slagwerkgroep opgetreden, bijvoorbeeld bij het carnavalsconcert en bij het bijzondere avondvullende concert “Riverdance Percussion” op kasteel Heeswijk in mei 2012.

Meer info op: http://www.koninklijkefanfare.nl

Jou vereniging ook als slagwerkgroep van Maand? Neem contact met ons op en nomineer je vereniging.