Slagwerkgroep Prinses Beatrix Dinxperlo

 

Aan de Oostelijke rand van het land loopt de grens dwars door een dorpje, met aan ‘deze’ kant Dinxperlo, aan de Duitse kant Suderwick.

Dinxperlo is een gezellig dorp met een actief verenigingsleven, waaronder twee uitstekende fanfareorkesten. De slagwerkers van amv Prinses Beatrix zitten hun tijd nu even noodgedwongen uit tot ze weer vol enthousiasme mogen starten met hun activiteiten; Vrijwel alle dit jaar afgelaste activiteiten zijn doorgeschoven naar volgend jaar. Denk hierbij aan het spectaculaire 3-daags evenement ‘DinXperience’ rond 75 jaar bevrijding, dat in mei op meerdere podia, met medewerking van vrijwel alle lokale verenigingen en letterlijk op de Duits/Nederlandse grens stond- én weer staat- gepland. Ook de ‘eigen’ concerten rond dat thema en het slagwerkfestival in Aalten, worden een jaartje opgeschoven.

Gewoon doorgaan!

Maar helemaal stil zitten is niet bij voor deze club, ook al zijn er door de sluiting van de horeca- en dus ook de repetitieruimte in het Kulturhus- nu geen gezamenlijke repetities: De jongste slagwerkleerlingen krijgen van Jeroen Bruggink wekelijks 1-op-1 les, de jeugdgroep volgt online de lessen. De A-groep krijgt van instructeur Hans Elbers af en toe wat ‘nieuwe noten’ in de appgroep geserveerd om alvast uit te proberen en over-en-weer wat ervaringen uit te wisselen.

Maar achter de schermen gaan de voorbereidingen voor ‘DinXperience’ gestaag door en is er nu de tijd het allemaal nóg een beetje grootser aan te pakken.

Ontwikkeling

De vereniging bestaat naast de slagwerkgroepen uit een fanfareorkest, dus is het vrijwel complete assortiment aan slagwerkinstrumenten voorhanden. De groep is de laatste jaren dan ook steeds meer composities gaan spelen met gestemd- en ongestemd slagwerk, denk bijvoorbeeld aan Beta-Rhythm en the Spanisch Armada. Ook een spektakelstuk in Japanse stijl, compleet met judopakken en oliedrums, gaan ze niet uit de weg. Maar natuurlijk staan ze bij de bekende straatoptredens als Koningsdag e.d. ook hun mannetje en slaan ze een stevig stukje marsmuziek!

De wekelijkse repetities zijn op dinsdag van 19:30 tot 21:30 uur in het Kulturhus te Dinxperlo, de leerlingen en jeugdgroep repeteren in overleg op wisselende tijden. Doel van Jeroen is met alle leerlingen minimaal het A-diploma slagwerk te behalen, maar de ervaring leert dat de meesten door willen voor B, en sommigen jeugdleden zelfs het C-diploma ook al ‘op zak’ hebben!

Speelplezier op nr.1

De A-groep bestaat momenteel uit 9 actieve leden, bij concertoptredens vaak aangevuld met enkele ‘gevorderde’ jeugdleden. Onder leiding van Hans Elbers worden steeds de grenzen van het haalbare opgezocht, waarbij altijd de ‘beleving’ voor het publiek en het plezier bij de leden voorop staat. Sinds zijn aantreden in 2012 zijn al vele spectaculaire optredens verzorgd, waaronder een succesvolle deelname aan een festival in het Limburgse Sittard.

Slagwerkgroep Prinses Beatrix: Daar hoort u meer van!

Meer info op: www.fanfarebeatrix.nl

 

 

 Foto’s: Hans Elbers, pr-fanfarebeatrix.