DE MALLETBAND VAN HARMONIE VRIES

Begin 20e eeuw werden ijswedstrijden muzikaal omlijst door muzikanten uit de omliggende gemeenten. Naast een geldelijke beloning kregen de muzikanten vaak een ‘zeupie’ om de kou beter te kunnen trotseren. Tijdens strenge winters drukte de muziek daarom zwaar op de begroting van de ijsvereniging.

Om deze kosten te verlagen informeerden de heren Albert Ebbinge en Ananias Scheepstra bij de muziekvereniging van Norg naar de ‘regels’ van een muziekvereniging. Daarnaast oriënteerden zij zich ook op de financiële kant.

Uiteindelijk werd er een obligatieregeling ter grootte van ƒ 900,- (gulden) uitgeschreven. Hoewel dit in die tijd een fors bedrag was, had men in drie weken het benodigde geld bij elkaar. Hiervan werden in Zwolle instrumenten gekocht.

Na zorgvuldige afweging namen de heren Jannes Kluivingh, Albert Ebbinge, Ananias Scheepstra en Lammert Lammers het historische besluit om op 1 mei 1914 muziekvereniging ‘Harmonie Vries’ op te richten.

Met zo`n 80 leden vormt zij één van de grotere muziekverenigingen in de omgeving. De vereniging bestaat uit de leerlingenorkesten, het harmonie orkest, de malletband en de majorettes.

Wat is een malletband?

Een malletband is een slagwerk orkest waarbij gebruik wordt gemaakt van gestemde en ongestemde slagwerk instrumenten.

Gestemd slagwerk

Gestemd slagwerk bestaat uit instrumenten met houten toetsen (de mallets). Dit zijn de marimba en de xylofoon.

Ook bestaat het gestemde slagwerk uit instrumenten met metalen toetsen. Zoals de marching bells, de vibrafoon en de buisklokken.

Ongestemd slagwerk

Het ongestemde slagwerk bestaat uit snaredrums, basedrums, cymbals, conga’s, bongo’s, toms en neveninstrumenten.

Grootste Malletband van de omgeving

Wij bestaan momenteel uit 25 personen en is daarmee de grootste in de omgeving. De leden komen dan ook niet alleen uit Vries maar vanuit de gehele omtrek.

Wat ons uniek maakt is het vaste gebruik van een combo met gitaar, basgitaar en keyboards.

Wij verzorgen zowel street-parades als concerten.

malletband harmonie vries taptoe 2019

Leiding

De malletband staat onder leiding van Anne-Lies Nienhuis

Repetitie

Er wordt gerepeteerd met leerlingen op donderdag van 18:30 tot 19:30 en met de overige leden van 19:30 tot 21:45 in het dorpshuis van Yde (Yders hoes; Betmersweg 2, 9494 RB Yde).

Meer info op: https://www.harmonievries.nl/