Slagwerkgroep van Harmonie St. Michaël Thorn

 

 

De slagwerkgroep van Harmonie St. Michaël heeft altijd een belangrijke rol gespeeld bij de muzikale vernieuwingen in de wereld van slagwerkensembles, waarin marcherende drumbands zich de afgelopen decennia hebben ontwikkeld tot volwaardige concertensembles. Vanuit deze pioniersrol heeft de slagwerkgroep van St. Michaël vele muzikale successen behaald. In de prijzenkast pronken onder andere de eerste wereldtitel voor slagwerkgroepen (Wereldmuziekconcours Kerkrade), de Kiwanis Cultuurprijs en vele nationale kampioenschappen, waaronder de landstitel in de eredivisie in 1998 waarbij een 100% score werd behaald.

Het ontstaan

Met ritmische ondersteuning kan gemakkelijker en gedisciplineerde gemarcheerd worden. Slagwerkmuziek vormt bij buitenoptredens een welkome rustpauze voor de blaasmuziek. Een slagwerkformatie verfraait het uiterlijke aspect van de muziek. Tegen deze achtergrond werd de drumband van de Harmonie St.Michaël van Thorn opgericht in 1959. Het eerste optreden vond plaats in 1960, toen de drumband het harmonieorkest begeleide naar het Gezamenlijk Concert.

Ook vandaag de dag gaat de slagwerkgroep van St. Michaël nieuwe muzikale uitdagingen niet uit de weg. Hierbij staan vernieuwing en cross-overs met andere muziekvormen letterlijk en figuurlijk hoog in het vaandel. De slagwerkgroep wil op die manier ook de komende jaren een rol van betekenis spelen in de amateurslagwerkwereld. Naast een ensemble is de slagwerkgroep tevens de hofleverancier van slagwerkers voor het harmonieorkest.  De slagwerkgroep wordt geleid door dirigent Frank Marx.

 

Frank Marx

Geboren in Elsloo (Limburg), 30 oktober 1968   

Frank werkt als Scientist CRF Analysis op een R&D laboratorium bij een chemisch bedrijf.

Zijn muzikale loopbaan begon hij bij de muziekschool in Geleen (Artamuze). Hij behaalde het instructeursdiploma voor slagwerk bij de Stichting Kreato te Thorn bij Leo Pustjens en August Thissen.

De laatste 15 jaar heeft Frank veel ervaring opgedaan als dirigent en artistieke leider van slagwerkensembles. Dat leidde met diverse slagwerkgroepen tot grote successen op nationale en internationale muziekwedstrijden. Frank onderscheidt zich door niet de geijkte paden te bewandelen, maar constant op zoek te zijn naar een andere dimensie. De slagwerkgroepen van Harmonie St. Michaël Thorn en de Philharmonie Sittard staan momenteel onder leiding van deze gepassioneerde dirigent en artistieke leider!

Een muzikaal-wetenschappelijk samenwerkingsverband is er tussen Frank, componist Vincent Cox en neuropsycholoog Tim Leufkens. Zij co-creëren producties waarbij wetenschap vertaald wordt in muziek.

 

 

 

 

 

Jou vereniging ook als slagwerkgroep van Maand? Neem contact met ons op en nomineer je vereniging.