Slagwerkgroep Crescendo IJzerlo

 

Crescendo is een mooie vereniging met een totaal van ongeveer 85 leden hetgeen een bijzonder groot aantal te noemen is, omdat IJzerlo een relatief kleine buurtschap is binnen de gemeente Aalten. De vereniging bestaat uit een fanfareorkest, slagwerkgroep, jeugdorkest en jeugdslagwerkgroep. Daarnaast hebben we een heel aantal leerlingen die leren om een instrument te bespelen om later ook in een van de orkesten aan te sluiten.

 

Muziekvereniging Crescendo bestaat dus niet alleen uit een fanfareorkest, maar heeft ook een slagwerkgroep. De slagwerkgroep bestaat tegenwoordig uit 10 slagwerkers en staan onder leiding van dirigent Fred Gaasbeek. Er word niet alleen standaard marsmuziek gespeeld tijdens optredens lopend op straat, maar ook complexere muziekwerken. Hierbij wordt op een originele wijze gebruik gemaakt van nieuwe ritmes en instrumenten. Dit zorgt elk optreden weer voor een verrassend effect!

 

De slagwerkgroep is in 1983 opgericht. Crescendo wilde graag een slagwerkgroep, omdat de tijd tussen de marsen op straat dan niet met één trommel, maar met een heel korps kon worden opgevuld. Er waren nauwelijks mensen die trommel konden spelen, dus werd dit gezamenlijk geleerd aan ongeveer 9 personen onder leiding van Wim Kempers. De meesten moesten toen nog noten leren lezen. Er werden stokken en stukken multiplex aangeschaft om ritmes op te leren slaan. Binnen een paar maanden werden de stukken multiplex vervangen door echte trommels! De eerste marsen die geleerd werden, waren de ‘Hollandse model marsen’, waarvan de loc-mars nog altijd wordt gespeeld. Na een jaar kreeg de slagwerkgroep ook een uniform. Binnen anderhalf jaar verschenen ze ook op straat en serenades.

 

 

Meer info over de vereniging: https://www.crescendo-ijzerlo.nl/