Slagwerkgroep Drum- en Showfanfare Advendo Sneek

 

Sinds de oprichting van Drum- en showfanfare Advendo uit Sneek in 1946 (75 jaar geleden) is de slagwerksectie een bepalende factor geweest in de totaalsound en uitstraling van het korps.

 

Instrumentarium

Waar in het begin een traditionele slagwerkbezetting werd gehanteerd van trommels, grote trom en bekkens, werd onder leiding van slagwerkgrootmeester en legende Sjoerd Westra (slagwerkinstructeur van Advendo van 1975 tot 2000) in de jaren 80 aanpassingen gedaan in het instrumentarium. Eerder waren de bongo’s, woodblocks en klein effect al geïntroduceerd, maar nu werden daar de scherp klinkende timbales en meer soorten klein effect aan toegevoegd.

Een verrijking voor de bezetting, mogelijkheden en klankkleur van de slagwerkgroep, maar ook voor Advendo als geheel. In de jaren 90 werd de bezetting uitgebreid met de thunderbales, een zwaardere uitvoering van de timbales. Deze toevoeging bracht nog meer diepte en gelaagdheid in de sound.

 

Technieken

Sjoerd introduceerde ook de, zoals ze toen genoemd werden “complexe maatsoortwisselingen” in de muziek. Het mars matige werd aangevuld met tempowisselingen en maatsoorten als 3/4, 5/8 en 7/8. Neem daarbij de ontwikkeling van de slagtechnieken (Zwitsers, Engels, Nederlands, Amerikaans) welke Sjoerd meebracht, wat Advendo onderscheidend en uniek maakt. Sjoerd wist alle stijlen zo te combineren zodat de mengeling van al deze technieken de basis is van de manier waarop het slagwerk nu nog steeds functioneert! In de jongere groepen en opleiding worden zijn technieken ook als de bouwstenen gehanteerd, dit ter behoud en continuïteit van onze “Advendo stijl”.

 

Ontwikkeling

De afgelopen 20 jaar heeft Richard Kampstra deze bouwstenen doorontwikkeld.

Hierdoor is er (nog steeds) sprake van het aparte, het “klinkt en lijkt zo simpel totdat je het speelt (en er op loopt!) gevoel”. Advendo is nog steeds herkenbaar. De slagwerkmuziek (wij spreken van slagwerknummers en blaasnummers) is te herkennen aan de grote verscheidenheid aan maatsoorten, tempi, ritmes en dynamiek. Combineer dit alles en de contrasten die dan ontstaan zijn dat wat het publiek zo aanspreekt! De “Advendo” stijl!

 

Advendo is een “straatkorps”.

Advendo accelereert en excelleert  op straat. Optredens dicht bij het publiek zijn het mooist door de interactie, wat resulteert in diverse oooh’s of aaaah’s. Humor is daarbij een grote factor. Het zijn de op dat moment bedachte acties die spontaan zijn en goed voelen, ook bij het publiek. Het is actie, reactie. Het verdiende applaus werkt dan nog meer “als een rode lap voor een stier”, wat het enthousiasme van de groep nog meer stuwt. Dat is de drive waarmee de leden altijd hun “job” doen. Presteren en plezier bij het publiek en jezelf maakt de 30 tot 40 optredens per jaar tot een feest!

 

Huidige slagwerkgroep

De huidige slagwerkgroep bestaat uit 25 gemotiveerde en enthousiaste slagwerkers in de leeftijd van 16 tot 36 jaar. De bezetting: 15 tamboers (waarvan 2 met bongo’s en 5 met effect instrumenten als cowbell, a gogo, beatring en shaker), allen spelen op dieptrom. Neem daarbij nog 2 timbalisten, 2 thunderbalisten, 4 bekkenisten en 2 bassdrummers, wat een geweldige bezetting maakt!

Bij speciale optredens maken we, waar nodig, ook gebruik van conga’s, surdo’s en alles wat je maar bedenken kan!

 

Drum- en Showfanfare Advendo heeft inmiddels 12 geluidsdragers geproduceerd en is te horen via o.a.  Spotify en Deezers. Advendo is te volgen via diverse Socials en ook op Youtube zijn veel  optreden video’s  van Advendo te vinden. Veel plezier!

 

Meer info op: https://advendo.nl/