ᑌIT ᕼET ᗩᖇᑕᕼIEᖴ ᐯᗩᑎ ᒍᗩᑎ . . . . .

Jan Schipper is zeer bekend in de muziekwereld. Geboren en getogen in Oud-Beijerland, begon hij op 7 jarige leeftijd te trommelen bij “Harmonie”. Na een studie slagwerk aan het Rotterdamse conservatorium werkt hij als instructeur en freelance slagwerkdocent. Daarnaast is hij een begaafd componist en voorziet de slagwerkwereld van nieuwe impulsen. Naast de drumband van Wilhelmina, verzorgt Jan de instructie bij de slagwerkgroep van “Harmonie”, Oud-Beijerland.

Jan zal met enige regelmaat filmpjes uit zijn archief hier op deze pagina plaatsen!

 

In dit filmpje uit 2011 zien we de jeugd en senioren van Wilhelmina uit Numansdorp gezamelijk in concert. Het gespeelde werkje is Tenor Happiness. Om jeugdleden de kans te geven te integreren bij de grote groep schrijf ik als tussenfase altijd eenvoudigere werkjes waarvoor een deel van de repetitie wordt opgeofferd. De moeilijkheidsgraad van deze werkjes probeer ik dan geleidelijk op te voeren tot volledige integratie een feit is. Op tenor trom zien we hier Henk Nouwen (r.i.p.) samen met 2 jeugdleden de solopartij vertolken. Henk speelde onder mijn leiding vanaf 1987 maar liefst 32 jaar lang de grote trom totdat hij in 2019 volkomen onverwacht overleed aan de meest gevreesde ziekte. Het blijft een groot gemis. Deze bijdrage is dan ook een eerbetoon aan icoon Henk Nouwen.

–  –  –  –  –

 

🇯🇵

Door de jaren heen heb ik een 9- tal japans getinte slagwerkstukken geschreven. De eerste schreef ik in 1995 nadat het japanse trommelen toen per toeval op mn pad kwam. In deze tijd, voor het digitale tijdperk, was hier in het westen nog weinig tot niets van bekend.

Afijn, een oud- slagwerkleerling werd in die tijd eens door zijn baas met 3 grote koffers gereedschap op het vliegtuig naar Japan gezet. Ze hadden een machine geleverd aan een fabriek in Tokyo maar ze kregen het ding, eenmaal verscheept en afgeleverd, een week lang met geen mogelijkheid aan de praat. Er zat dus niks anders op dan een monteur helemaal die kant op te sturen. Daar aangekomen liep de slagwerkleerling/monteur met een legertje japanners naar de betreffende machine. Hij besloot eerst maar eens een rondje er omheen te lopen.Na zo,n 30 seconden besloot hij op de eerste de beste knop, die iets verscholen aan de binnenkant zat, te drukken en….te bizar….alle lichten sprongen aan want hij deed het onmiddelijk.

Helemaal naar de andere kant van de wereld en binnen een minuut was het gefikst. De japanners hadden dat knopje aan de binnenkant volledig over het hoofd gezien. Nu waren er nog 2 vrije dagen over om Tokyo te verkennen. Hier liep hij tegen 2 CD,s van Kodo aan die ik na zijn thuiskomst kreeg aangereikt.

Ik ontdekte dat dit trommelspel op zgn taiko trommen van klein tot zeer groot formaat( de grootste trom heet O- Daiko en staat op een groot houten onderstel) goed te vertalen was naar onze eigen trommels.Van hoge bongo tm de grote trom en alle dof klinkende trommen cq tom toms die er tussen zitten zorgden dat het goed te benaderen was.

Het eerst geschreven nummer ” To the japanse drummers” is sindsdien veel gespeeld en er staan tientallen uitvoeringen van op Youtube. Vaak in de originele versie maar soms ook leuk theatraal aangekleed o.a.met gebruik van olievaten tm zelfs een poppenkastversie aan toe. Ik kies hier echter voor een filmpje van het minder bekende ” Wakkanai”. De uitvoerende slagwerkgroep heeft er een leuke act van gemaakt waarbij ze gekozen hebben om alle trommels in rekken op te hangen.

–  –  –  –  –

17 december 2022 speelden slagwerkgroep Wilhelmina uit Numansdorp en rock’n roll band Lucky Shot gezamelijk Back to Bennett in de originele uitvoering t.w. Little B van de Shadows. Instructeur van Wilhelmina en drummer van Lucky Shot Jan Schipper schreef in 30 jaar tijd 20 keer een zgn “Back to” oftewel een drumsolo van beroemde drummers omgezet voor slagwerkgroep/ drumband. De meest bekende werd Back to Bozzio. De eerste ( 1993) was echter Back to Bennett. Hiermee zette de drummer van ” gitaarband” de Shadows Brian Bennett zich in de spotlights.