Marcel van Vught is zijn carrière al op jonge leeftijd begonnen. Als kleine jongen zat hij thuis al vaak te drummen. Hij is begonnen bij de drumband in zijn woonplaats St. Michielsgestel. Daarna is hij zijn horizon gaan verbreden bij verschillende bands in diverse stijlen; pop, jazz, rock, wat er maar voorhanden was. Toen hij na de Havo naar het Brabants Conservatorium in Tilburg mocht heeft hij meteen twee richtingen gecombineerd omdat hij niet kon kiezen; zowel Slagwerk Klassiek als Slagwerk Geïmproviseerd. Hij kan nog steeds niet kiezen en dat is te zien aan het grote aanbod aan workshops dat hij te bieden heeft. Natuurlijk allemaal van topkwaliteit, en ook open voor eigen inbreng, want muziek maak je samen. 

De komende weken zal Marcel 21st Century Hybrid Rudiments plaatsen in zowel onze Fb groep als hier op de website. De video’s van eerdere oefeningen kun je steeds terug vinden in onze Fb groep. De video van de laatste dagelijkse oefening staat ook op onze website.  Succes! (kleine tip: Speel eerst de oefeningen van Paul door, Marcel borduurt hierop verder). 

— — —

 

Welkom allemaal, bij een nieuwe serie van: 21 Century Hybrid Rudiments! Op navolging van de zeer succes volle serie Rudiments van Paul Vd Heijden!

Hybrids zijn eigenlijk een combinatie van de 40 Rudiments! Dus check deze nog even goed!
1. Swiss-A-Diddle.
Deze heeft zijn naam te danken aan een combinatie van Swiss Army Triplets(31) en Flam Taps(34).
Voor vragen en/of opmerkingen kun je me altijd een bericht sturen via Messenger of check mijn website:(www.rhythmproductions.net)!

2. Choo-Choo

Deze heeft zijn naam te danken aan het trein ritme wat je hier in hoort! Verder is het een paradiddle, met een Flam op de diddle en accent op de 1, natuurlijk kun je accent verplaatsen en is deze uitermate geschikt voor op de drums! Bass op de 1 en Flam het accent!

3. Chata-Chi Chi!

Bij de Chata-Chi Chi speel je een Paradiddle waarbij de eerste , derde en vierde noot een Flam krijgen.
Begin rustig met een Paradiddle(Moeller Motion), voeg daarna 1 voor 1 een flam toe tot je ze allemaal hebt!
Oefen met en zonder Metronoom en bouw het tempo rustig op!

4. Shirley Murphy!

Elke Hybrid Rudiment heeft zijn eigen naam, deze worden zelf verzonnen door de persoon die hem heeft ontdekt, soms heeft dat te maken met de naam van de rudiment of meerdere Rudiments gecombineerd, het kan ook te maken waar deze naar klinkt het kan ook met de persoon zelf te maken hebben zoals in dit geval, of iemand zelf een leuke naam voor het!
The Shirley Murphy is een combinatie van een puduhduh(Rll of Lrr) en een triple stroke(rrr of lll)! In dit geval 1, 2, 3!
Eventuele varianten op deze:
(1,2,3), (1,3,2), (2,1,3), (2,3,1), (3,1,2) en (3,2,1)!

5. Cheese Inverts!
Deze wordt ook wel Inverted Flam Cheese genoemd (Inverted Flamtap)!
Cheese is een combinatie van een Flam en een diddle en dat gecombineerd. The Cheese: maakt het net iets lekkerder! Begin rustig en bouw het tempo geleidelijk op!

6. Cheese Chain!
De Cheese Chain is Hybrid Rudiment bestaande uit 8 single strokes (rlrlrlrl)!
Het begint met een Cheese(zie nummer 5), gevolgd door een tap stroke, daarna 3 alternated flams, drag en 2 single stokes!

7. Flamacue-Diddle!
De Flamacue-Diddle is een combinatie van een Flam Paradiddle waar bij de tweede noot word geaccentueerd, de whip motion (up stroke onmiddellijk gevolgd door down stroke).
Dus de Flam wordt hier niet geaccentueerd.
Tip oefen eerst de Flamacue en start langzaam.

8. Diddle-Flafla.
De Diddle-Flafla is een reversed Paradiddle ( RRLR, LLRL), waar bij de laatste, 2 slagen een Flamslag krijgen(Pata flafla)!

9. Paradiddle Flafla
De Paradiddle Flafla is de combinatie van een Paradiddle en een Pataflafla( Flam op de eerste en vierde slag)!

10. Shock-A-Diddle
De Shock-A-Diddle is een Flammed Mill sticking( inverted Paradiddle RRLR LLRL), met op de eerste en vierde noot een Flam!
Oefen per maat en met een metronoom, begin langzaam en voer geleidelijk aan het tempo op!

11. Back Stick Herta
De Back Stick Herta is een Single Stroke sticking (RLRL RLRL), 2 snelle noten( 16de noten), gevolgd door langzame noten ( 8ste noten)! Later komt de Herta afzonderlijk nog aan de beurt, bij deze wordt de Herta gecombineerd met een visual in dit geval een Back Stick ( het bespelen van de stok met de achterkant).

12. Chutra-Cheese!
De Chutra-Cheese is een Double Flam Drag met een Cheese op de vierde noot.
De sticking is om en om (RLRLR LRLRL) en wordt vaak in Quintolen( groepjes van 5 noten) gespeeld!
Start langzaam en werk met een metronoom!

13. Book Reports!
Een Book Report is een Paradiddle Sticking (RLRR LRLL), met een Flam op derde noot en een diddle op de eerste en vierde Noot!
Tip begin met de Paradiddle voeg de Flam toe daarna een voor een de diddles zoals altijd start langzaam en met een metronoom!

14. Egg Beaters Back!
De Egg Beaters Back Is een Triple Stroke (RRR/LLL), gevolgd door een Double Stroke(RR/LL).
Deze wordt meestal gespeeld als een quintool of als 5 over 3! De Back staat voor Back Stick!

15. Ripits!
De Ripit is een groep van 7 strokes, een Shirley Murphy gevolgd door 1 extra stroke
(RLLRRRL/LRRLLLR)! Vaak gespeeld als Septulet en in een 7/8 maatsoort!

16. Single Back.
Single Backs zijn alternating Single Strokes Threes (RLR LRL)! Het is een manier om snel Single Strokes te spelen in dit geval gecombineerd met Backsticking(achterkant van de stok (3 om 3).

17. Ratama-Swiss!!
De Ratama-Swiss is een Swiss Army Triplet (lRRL/rLLR), gevolgd door een Single Stroke Four (RLRL/LRLR), met een accent op de laatste noot!

18. Diddle-Egg-Five!
De Diddle-Egg-Five is een drievoudige combinatie van Rudiments: Paradiddlediddle(RLRRLL), Egg Beater (RRRLL) en een Five Stroke Roll (RRLLR)!
Alles bij elkaar 15 noten (zonder de afslag), Quindecaplet ( 15 slagen in de tijd van 8 slagen) oftewel 2 tellen!

19 Triple-Acue!
De Triple-Acue is een Single Stroke Four (RLRL) met een Closed Four Stroke Ruff (lll/rrr) op de eerste noot en een accent op de laatste noot!

20. Casey Claw!
Casey Claw: letterlijk vertaald Casey’s Klauw!
Naam van de uitvinder en je pakt de stok ongeveer in het midden met je Klauw!
Hij behoort niet echt tot de Hybrid Rudiments maar is meer een methode voor Back Sticking!
De Sticking is een Double Stroke (RRLlRRLL)!
Op de eerste noot zit een Back Stick!
Komt ook voor als een Triple Stroke!

21. Poly Flam Drag!
De Poly Flam Drag: is een Flam Drag met een Paradiddle Sticking en een extra Flam op de derde slag!

22. Flam Stutters/Cheese!
Flam Stutters/Cheese is een groep van drie noten met de sticking RLl of LRR met een Cheese op de eerste noot!
Wordt meestal gespeeld in triolen gebruik ook andere ritmische patronen!

23. Flam Five Fla Fla!
De Flam Five Fla Fla is een combinatie van een alternated Pataflafla(RLRL LRLR) Flam op de eerste en vierde noot en een Flam Five Stroke( Five Stroke Roll met een Flam op de eerste Stroke), oftewel Cheese op de eerste noot Diddle op de tweede noot, tap stroke op de derde noot en weer een Flam op de vierde noot en dan in Reversed Sticking: kortom een heel verhaal oftewel de Flam Five Fla Fla!

 

24. One Handed Flam Drag!
The One Handed Flam Drag heeft een Swiss Army Sticking( RRL/LLR) lijkt op de Flam Drag((RLR/LRL)!
Echter wordt de One Handed Flam Drag niet door een hand gespeeld maar 1 hand speelt wel meer slagen dan de andere hand, waarbij dit bij de Flam Drag gelijk is!

 

25. Cheese-Cha!
De Cheese-Cha is een alternated Triplet sticking(RLR/LRL).
Met een Cheese op de eerste noot en een Flam op de derde Noot(Cha).

26. Irish Five!
De Irish Five is een groep van vijf noten met de Sticking (RlllR/LrrrL), waarvan de eerste en laatste noot worden geaccentueerd! Komt vaak voor als quintuplet of in een 5/8 maatsoort!

 

27. Flam Beaters!
Flam Beaters zijn een groep van 5 noten die meestal voorkomen als quintuplet, de sticking is een Paradiddle met een extra slag met dezelfde hand,(Three Stroke)! Vervolgens speelt men een Flam op de eerste en derde noot!(RLRRR/LRLLL)!

28. Flam Mill Drags!
Flam Mill Drags ook wel Flamill Drags genoemd is de derde omkering van een Paradiddle(RLRRLRLL)! Dus (RRLR/LLRL)!

Een Flam op de eerste noot en een Diddle op de tweede noot gevolgd door 2 slagen om en om! Je kunt ook zeggen Alternated Flam Drags met een Tap stroke er achter!

29. Flam Flam Drags!
Flam Flam Drags hebben een Paradiddle Sticking(RLRRLRLL), waarvan de eerste en vierde noot een Flam hebben (Flam Flam) en de tweede en de derde noot een Drag!
Je kunt hem ook zien als een Flam Drag Flam!

30. Eggbeaters!
De Eggbeaters ook 3/2 rolls genoemd is een Triple Stroke gevolgd door een Double Stroke!
De naam heeft te maken met de Sticking(RRRLL), als of je een hard gekookt ei van een berg rolt! Aparte golf beweging! Hij komt ook voor als de Inverted Egg Beater maar dan begin je met de Double Stroke en dan de Triple Stroke(RRLLL)! Tot slot hij kan op verschillende manieren gespeeld worden(interpretatie)!

31. Double Flam Drag!
De Double Flam Drag(lRllRllR/rLrrLrrL) is een Flam Drag gevolgd door nog een extra open Drag! Komt vaak voor als quintuplets(groepjes van 5)!
Een variatie op de Double Flam Drag is de One Handed Flamdrag met een open drag, je speelt dan alles op dezelfde hand(lRrrLrrL)!

32. Herta!
De Herta heeft Single Stroke Sticking(RLRL) en lijkt op de Single Stroke Four! Echter de Herta heeft 2 snelle slagen gevolgd door 2 langzame slagen en klinkt als Tik-Ke-Tom-Pom! Veel gebruikt in de jaren 80 door drummers als Billy Cobham, Simon Philips en vele andere! Uitermate geschikt voor de drums!

33. Stutter Diddles!
Stutter Diddles zijn een van de minder moeilijke Hybrid Rudiments, ze hebben een Paradiddle Sticking (RLRRLRLL) met een Diddle op de eerste noot hoort officieel niet tot de groep Hybrid Rudiments!

34. Flam Five-A-Diddle!
De Flam Five-A-Diddle heeft een Paradiddle Sticking(RLRRLRLL) waarvan de eerste 2 noten een diddle krijgen en nog een Flam op de eerste noot(Cheese) zodat er een Flam Five Stroke Stroke Roll ontstaat! Daarna tot slot nog een noot er achter aan op dezelfde hand zodat de Paradiddle Sticking compleet is!

35. Swiss Cheese Inverts!
De Swiss Cheese Invert heeft een Alternatered Puh Duh Duh Sticking(RLL/LRR) met een Cheese op de eerste noot! Vanuit de Cheese gezien is dit een Swiss Army Triplet Sticking(lRR L L/rLL R R ) en er zitten ook Cheese Inverts in (lRR L/ rLL R), vandaar de naam!

36. Cheese Pataflafla!
De Cheese Pataflafla is een Pataflafla (RLRL RLRL), dus een Flam op de eerste en vierde noot. Waarvan de eerste Flam een Diddle krijgt dus een Cheese op de eerste noot!

37. Cheese Back!
De Cheese Back Flip heeft een Triplet Sticking op dezelfde hand(RLR/RLR)! Met een Cheese op de eerste noot en een Flam op de derde noot! In dit geval toegevoegd met een visueel (Backstick), op de derde Noot!

38. Tagada
De Tagada ook wel Tu-Chada genoemd is een Triplet Sticking(RLR/LRL) met een Accent op de eerste noot en een Flam op de tweede noot!
Geen fotobeschrijving beschikbaar.
39. Chut-Cheese!
De Chut-Cheese is een Flam Accent met een Cheese op de tweede noot. Met eventueel een Accent op de eerste en/of tweede noot.

40. Malf Taps!
De Malf is een omgedraaide Flam zoals het woord al zegt! Dus de Grace Note komt niet voor maar na de Primary Stroke!
Malf Taps zijn Flam Taps maar dan met een Malf in plaats van Flams!
Morgen een Bonus Combo Hybrid!

21st Century Hybrid Rudiments!
De 40 21st Century Hybrid Rudiments zitten er op, dus vandaar vandaag 2 extra Bonus Hybrid Rudiments!
Bonus  –  Grandpas/Grandmas!
Deze twee Hybrid Rudiments zijn bijna hetzelfde het verschil zit hem in de Accenten.
Je speelt een Triplet Sticking waarvan de eerste en tweede noot worden verdubbelt(Paradiddle Sticking)!
Dat ziet er dan zo uit:
Grandpas: RlrrL RlrrL RlrrL RlrrL( eerste en laatste noot krijgen een accent)!
Grandmas: rLrrL rLrrL rLrrL rLrrL( tweede en laatste noot krijgen een Accent)!
Uiteraard kun je ze ook links beginnen en andere ritmes spelen zoals in mijn improvisatie!

Tot slot de 21st Century (Hybrid) Rudiments Solo!
In deze Solo komen een aantal Rudiments en Hybrid Rudiments in voor!
Na deze 21 st Century Hybrid Rudiments gaat de geweldige Drummer Olaf Fase het stokje van me over nemen dus blijf Slagwerkinfo goed volgen en meld je aan!
Mocht je nog vragen hebben over wat dan ook, neem gerust contact met me op: check: www.rhythmproductions.net!
Succes!